Skip to main content
sdzglibrarybanner San Diego Zoo Global Library

Red-crowned Crane (Grus japonensis) Fact Sheet: Distribution & Habitat

Red-crowned Crane (Grus japonensis)

Distribution

  •  Two main breeding populations (Archibald & Meine 1996) (Swengel 1996a):
    • Mainland eastern Asia
      • Breeds in northeast China and southeast Russia
      • Winters in Korea and Jiangsu, China
    • Resident, non-migratory in eastern Hokkaido, Northern Japan
      • Near Kushiro Mire, a 45,000 acres marshland
  • Rare records in Taiwan
  • First record in 2003 in Mongolia (BirdLife International 2016)
  • Previous distribution also in southwestern Hokkaido until 100 years ago (Masatomi 1981)

Habitat

  • Prefer deeper water than other cranes for feeding (Archibald & Meine 1996) (Meine & Archibald 1996)
    • Frequent reed, sedge, and cat-tail marshes; reed swamps in China (Ma 1981)
    • Visit crop or pasture land, dykes
  • Seasonal variation in habitats occupied in Japan (Meine & Archibald 1996):
    • Summer to fall: open low meadows, bogs, wet meadows; often pasture lands
    • Winter: coastal salt marshes, rivers, freshwater marshes, rice paddies, cultivated fields
  • Roost at night in shallow water, or at times on mudflats, sandbars, dry ground (Meine & Archibald 1996)
  • For nesting, require standing dead vegetation

Red-crowned Crane Distribution

Red-crowned Crane distribution map

Red-crowned cranes live in southeast Russia, northeast China, Mongolia (first reported in 2003), and Japan.

Adapted from www.d-maps.com according to IUCN fact sheet. Click here or on map for detailed distribution (IUCN).

Page Citations

Archibald & Meine (1996)
BirdLife International (2016)
IUCN (2009)
Ma (1981)
Masatomi (1981)
Meine & Archibald (1996)
Swengel (1996a)

SDZG Library Links