This is the "Summary" page of the "Leopard (Panthera pardus) Fact Sheet, 2014" guide.
Alternate Page for Screenreader Users
Skip to Page Navigation
Skip to Page Content
sdzglibrarybanner San Diego Zoo Global Library

Leopard (Panthera pardus) Fact Sheet, 2014   Tags: animals, carnivores, fact sheets, mammals, san diego zoo, sdzg, wildlife  

Last Updated: Dec 2, 2015 URL: http://ielc.libguides.com/sdzg/factsheets/leopard Print Guide RSS UpdatesEmail Alerts

Summary Print Page
  Search: 
 
 

Leopard (Panthera pardus) Fact Sheet, 2014


Image Credit: San Diego Zoo Global. All Rights Reserved.

TaxonomyPhysical Characteristics

Describer (Date): Linnaeus (1758)

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Mammalia

Order: Carnivora

Family: Felidae

Subfamily: Pantherinae

Genus: Panthera

Species: Panthera pardus

Subspecies: Panthera pardus delacourii Subspecies: Panthera pardus fusca Subspecies: Panthera pardus japonensis Subspecies: Panthera pardus kotiya Subspecies: Panthera pardus melas Subspecies: Panthera pardus nimr Subspecies: Panthera pardus orientalis Subspecies: Panthera pardus pardus Subspecies: Panthera pardus saxicolor

Body Weight:
Male: 37-90 kg (82-198 lb)
Female: 28-60 kg (62-132 lb)

Body Length:
910-1,910 mm (3.0-6.3 ft)

Tail Length:
580-1,100 mm (2.0-3.6 ft)

Pelage:
Coats variable though all with bodies spotted with rosettes, small black spots surrounding a central spot slightly darker than background color; background pale cream, buff-gray, orangish, tawny-brown, or dark rufous
Distribution & StatusBehavior & Ecology

Range: Widest geographic range of wild cats; over 70 countries across Africa and Eurasia; regionally extinct in many places with small population size in several subspecies (P.p. kotiya, melas, nimr, orientalis, and saxicolor)

Habitat:
Broad ranging from rainforests to hyper-arid regions; from sea level to 5,200 m (17,060 ft); African populations in woodland, grassland, forest, mountain, coastal scrub, swamp, and desert; SW and central Asian populations currently confined to remote, montane and rugged foothills; Indian and SE Asian populations in all forest types, dry scrub, and grasslands

IUCN Status:
Near Threatened (version 3.1); common in some locations though declining in large portions of its traditional range; assessed 2008

CITES Appendix:
Appendix I

Population in Wild:
No reliable estimates for most common subspecies in Africa, though generally numerous; numbers for endangered subspecies as follows:


P. p. orientalis - critically endangered; 14-20 adults
P. p. nimr - critically endangered; <200
P. p. melas- critically endangered; 363-525
P. p. kotiya - endangered; 700-950
P. p. saxicolor - endangered; 871-1,290

Locomotion: Walk while traveling, tail curved down with end turned slightly upward; body low, crouch when crossing open areas; climb well, able to carry loads heavier than own body weight up a tree; strong swimmers; capable of springing vertically

Activity Cycle:
Nocturnal most often; commonly hunt and travel at night; rest on the ground under cover or in trees; human activity may influence patterns of activity

Social Groups:
Solitary most often, except when mating or raising cubs

Diet:
Described by many as a catholic diet, take a wide variety of prey items; >90 spp. in sub-Saharan Africa alone; typically large to medium sized ungulates; eat primates commonly in some African regions; often scavenge

Predators:
Lions, spotted hyena, African wild dog, African rock python, Nile crocodile, tiger, gray wolf, dhole; primarily target cubs
Reproduction & DevelopmentSpecies Highlights
Sexual Maturity: 24-28 months for both males and females, reproduction uncommon prior to 33-36 months

Gestation:
90-106 days; interbirth interval 14-39 months

Litter Size:
Range 1-3; 2 typical; maximum litter of 6 recorded for a captive female

Birth weight:
430-1000 g (15-35 oz), in captivity

Age at Weaning:
c. 100 days

Longevity:
5-8 years is typical, not uncommonly individuals live longer; a wild South African female documented living nearly 19 years; most mortality occurs within the first year of life

Feature Facts: Broadest global distribution of all cat species; found across much of Africa, Arabia,  India, east and southeast Asia. Large, roaring cats.
Size and pelage color highly variable across their range; males larger (82 -198 lb) than females (62 -132 lb), bodies spotted with rosettes on a
background of pale cream, buff-gray, orangish, tawny-brown or dark rufous color. Nocturnal predators; adapted to compete in a landscape with
other carnivorous competitors. Solitary hunters; known to exploit a wide prey base. Often stash large carcasses in trees.

 

About This Fact Sheet

© 2014 San Diego Zoo Global. Updated October 2014.

How to cite: Leopard (Panthera pardus) Fact Sheet, 2014. c2014. San Diego (CA): San Diego Zoo Global; [accessed YYYY Mmm dd]. http://ielc.libguides.com/sdzg/factsheets/leopard.
(note: replace YYYY Mmm dd with date accessed, e.g., 2014 Sep 15)

Disclaimer: Although San Diego Zoo Global makes every attempt to provide accurate information, some of the facts provided may become outdated or replaced by new research findings. Questions and comments may be addressed to library@sandiegozoo.org.

SDZG Library Links

Our Mission. The Library is dedicated to supporting San Diego Zoo Global’s mission by providing outstanding
information resources and research services to advance knowledge and strengthen our organization’s capacity to save
species worldwide. Our Vision. We will empower San Diego Zoo Global to lead the fight against extinction by serving as
the organization’s information hub and facilitating research of the highest quality.


© 2016 San Diego Zoo Global — All Rights Reserved

Our Family of Sites

  • Zoo logoSan Diego Zoo
  • Park logoSan Diego Zoo Safari Park
  • ICR logoSan Diego Zoo Institute for Conservation Research
  • SDZ Global logoSan Diego Zoo Global
Description

Loading  Loading...

Tip